Napjaink

Kaposújlak folyanatosan fejlődik, s mindezt támasztja alá az is, hogy a szolgáltatásokat és az életkörülményeket is folyamatosan javítják. A 2003-ban két új utca is nyílt. Ma a község 9 utcájában 240 ház áll.

Megvalósult a településen a szelektív hulladékgyűjtés, új ivóvízkút épült, három korszerű, fajátékokkal felszerelt játszóteret alakítottak ki a falu különböző részein. Felépült a katolikus templom.

Kaposújlak gazdaságának sikerét elsősorban a város közelségének köszönheti. A letelepedni szándékozókhoz hasonlóan, több vállalkozás is ide tette székhelyét. Elsősorban a főút miatti jó megközelíthetőség és a beépítetlen területek, amelyeket az önkormányzat hasznosításra ajánlott fel.

A legnagyobb foglalkoztató a készházak tervezésével és építésével foglalkozó Wolf-System Kft. Az osztrák tulajdonú vállalat a 610-es főúttól délre található. Hasonlóan nagy ismertséget vívott ki magának a Bedenek és Társa Bt. Bedenek József mezőgazdasági gépekkel, és azok tartozékainak illetve alkatrészeinek értékesítésével foglalkozik. Telephelye szintén a főút mellett helyezkedik el. Kettőjükhöz hasonlóan újabb vállalkozások jelentek meg, a Havik Kft., a Pálfi Kft.. a 610.es Tüzép, a Diamantina Vágástechnikai és Kereskedelmi Kft.

A népesség az utóbbi években lassan emelkedik és fiatalodik. Korábban a lakosság többsége a mezőgazdaságból élt, az 1960-as évektől kezdve azonban az ipar vette át a főszerepet. Ma az aktív korú munkavállalók többsége a közeli megyeszékhelyen talál munkát. A repülőtérre 1995-decemberében az amerikai hadsereg IFOR helikopteres egysége települt, amelyet később az SFOR helikopteres és szárazföldi utánpótlást biztosító egysége váltott fel. A katonai alakulat mindössze néhány évig, a boszniai válság megszűnéséig tartózkodott a repülőtéren. A reptér ma már magántulajdonban van, fejlesztése folyamatosan történik.

Kaposújlakon a postai szolgáltatást postamesterség látja el, valamint itt működik ma már az egyetlen kisbolt is. Az orvosi rendelő a polgármesteri hivatal mögött áll, a háziorvos hetente kétszer rendel helyben. A rászorulók a Szociális társulás közreműködésével kapnak szociális étkeztetést, és házi segítségnyújtást, gondozást. Az óvodai és az iskolai feladatokat, fenntartási szerződés alapján Kaposvár Önkormányzata látja el. A kulturális élet központja a Dr. Kanyar József Művelődési Ház, amely a belső faluban található a haranglábbal szemben. Rendszeres programok várják az érdeklődőket. Az újlaki gyermekek és fiatalok ünnepi műsorokkal kedveskednek a község lakóinak. Itt kapostt otthont a közel háromezer kötetes könyvtár. A Művelődési Házban működik a Baba-Mama Klub és a 2003-ban alakult Nyugdíjas Klub is. Itt tartja összejöveteleit, szervezi programjait a Kaposújlaki Családi Kör Egyesület .
A község visszatérő rendezvénye a Májusi Piknik, a Falunap, disznótortúra és a szüreti mulatságok. 
A helyi sportklub labdarúgói a megyei negyed osztályban szerepelnek.