Vigyázzunk értékeinkre!

Címkék: Aktuális

Fogadja meg tanácsainkat, és jó eséllyel elkerülheti, hogy csalók és trükkös tolvajok áldozatává váljon!

Trükkös csalók, tolvajok.docx (124472 bájt)

 

 Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer 

2019. március 

Bűnmegelőzési tanácsok trükkös csalások, lopások elkerülésére

 

Az idős emberek jóhiszeműségük, segítőkészségük és esetenként életkorukból adódó meggyengült egészségi állapotuk miatt kiemelten veszélyeztetettek a különféle jogsértésekkel szemben, a bűnözők „könnyű célpontnak” tekintik őket.

 

Az utóbbi időben az ún. „unokázás” módszerével elkövetett csalások – elsősorban – Budapesten és vonzáskörzetében szaporodtak meg, azonban a prevenciós célokat szem előtt tartva országosan szükséges a lakosság célirányos tájékoztatása e bűncselekmény visszaszorítása érdekében. A jogsértések elkövetői a család iránt érzett legbensőbb érzelmekre alapozva, telefonon hívnak fel idős személyeket. Unokának, vagy egyéb hozzátartozónak, illetve egyes esetekben hivatalos személynek (például rendőrnek, mentősnek, kezelőorvosnak) kiadva magukat egy meg nem történt balesetről, vagy káreseményről tájékoztatják az idős embert, amelyet a családtag okozott. A hozzátartozó „ügyének” gyors megoldása érdekében készpénzt, és/vagy ékszert kérnek, amelynek átadásáig a telefonkapcsolatot fenntartják, a pénzért egy barátot, ismerőst küldenek. Az ún. „unokázós” csalások a korosztályhoz tartozók anyagi biztonságát súlyosan csorbítják, továbbá a lakosság szubjektív közbiztonságérzet is érzékenyen érintik.

 

TANÁCSAINK A MEGELŐZÉS ÉRDEKÉBEN:

Ø  Ne bízzon meg a váratlanul – telefonon, vagy személyesen - jelentkező idegenekben!

Ø  Ne essen pánikba, és azonnal ellenőrizze a „legendát”, derítse ki, hogy családtagja, hozzátartozója tényleg bajba került-e?

Ø  Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítse a rendőrséget!

 

Az elmúlt időszakban Somogy megyében is többen áldozatul estek az úgynevezett „telefonos csalásoknak”. Általában „rejtett” számról érkező hívás során a telefonáló csaló valamely mobilszolgáltató nevében keresi meg későbbi áldozatát, hogy sorsoláson vett részt és nagyobb összeget, vagy elektronikai cikket nyert. Nyereményéhez azonban csak akkor juthat hozzá, ha a csaló által megadott kódokat beüti egy bankautomatába, vagy mobil telefonszámokra rövid időn belül pénzt tölt fel. Előfordult, hogy bankszámla adatokat és jelszót is kértek.

Sajnos több sértett a beígért „nyeremény” reményében nagyobb összeget töltött fel a csaló által megadott telefonszámokra!

A RENDŐRSÉG TANÁCSAI:

Ø  Amennyiben nem vett részt nyereményjátékon NEM IS NYERHET!

Ø  Egyetlen mobiltelefon-szolgáltató sem rendez ilyen nyereményjátékot, a nyereményért egyébként sehol NEM KELL FIZETNI, és főleg nem azonnali döntéshez kötött.

Ø  A hivatalos szerencsejáték szervező cégek sem hirdetnek mobiltelefonos, pénzfeltöltős nyereményjátékokat.

Ø  NE ADJA meg ismeretlen telefonálóknak személyes, illetve banki adatait (PIN kód, számlaszám, jelszó, bankkártya adatok).

Ø  NE UTALJON, ne töltsön fel pénzt ismeretlen által megjelölt telefonszámokra.

Ø  Amennyiben ilyen hívást kap, kérje el a hívó elérhetőségét vagy kérjen későbbi visszahívást. Addig a mobilszolgáltatók ügyfélszolgálatán ELLENŐRIZZE LE annak valóságtartalmát, vagy KÉRJEN SEGÍTSÉGET hozzátartozóitól!

Ø  Mindenképpen JEGYEZZE FEL a csaló hívó által használt és a feltöltésre megjelölt telefonszámokat, de NE UTALJON! Egyébként minden adatot ŐRIZZEN MEG, ezzel nagymértékben segíti a rendőrség felderítő munkáját.

 

Az elkövetők által alkalmazott történetek, legendák változatosak, szinte kifogyhatatlanok, igyekeznek a napi aktualitásokhoz igazítani azokat. A kiszemelt áldozat bizalmába férkőznek, elérik, hogy beengedje őket lakásába, majd figyelmét elterelve az otthon tartott értékeket és készpénzt megszerzik. 

 

A RENDŐRSÉG BŰNMEGELŐZÉSI, BIZTONSÁGI TANÁCSAI IDŐS, EGYEDÜL ÉLŐ EMBEREKNEK:

 

Ø  A legfontosabb, hogy soha ne engedjen idegeneket a lakásába, udvarába! A lakásajtókat, kertkapukat tartsa zárva még a nappali órákban is!

Ø  Ajtónyitás előtt mindig győződjön meg arról, hogy ki áll az ajtó előtt! Ajtajára szereltessen biztonsági láncot!

Ø  Alaposan ellenőrizze a hivatalos személy igazolványát, szolgáltatóhoz, hivatalhoz, hatósághoz való tartozását! A rendőr és a tűzoltó sem kivétel.

Ø  A víz-, áram- és gáz-, telefon-, kábeltv szolgáltató, nyugdíjfolyósító, egészségpénztár munkatársai senkinek nem visznek házhoz pénzt!

Ø  A közműszolgáltatók karbantartást, javítást előzetes bejelentés alapján végeznek, erről az állampolgárokat hivatalos levélben vagy közleményben értesítik

Ø  Pénzt csak a postás visz házhoz és az nem hamis!

Ø  Idegen kérésére ne váltson pénzt!

Ø  A megtakarított pénzét lehetőség szerint tartsa bankban! A mennyiben mégis tart otthon nagyobb összeget, idegenek előtt ne vegye elő!

Ø  Családtagjai helyett ne fizessen ki tartozást, ne vegyen át nekik hozott pénzt, csak akkor, ha ezt előre megbeszélték! Egyéb esetben kérje meg az idegen személyt, hogy jöjjön vissza később, amikor hozzátartozói otthon tartózkodnak!

Ø  Óvakodjon a házaló árusoktól, a rosszullétre, betegségre hivatkozó idegenektől!

Ø  Éljen „egészséges” bizalmatlansággal, gyanakvással az Önt felkereső idegen személyekkel kapcsolatban!

 

Amennyiben a hívatlanul érkező idegen személlyel szemben kételyei merülnének fel – a lakásba, udvarba történő beengedés előtt –, kérjen segítséget rokonoktól, szomszédoktól, szükség esetén hívja a Rendőrséget az éjjel-nappal hívható 107-es vagy a 112-es általános segélyhívó számokon.

 

Fogadja meg tanácsainkat, és jó eséllyel elkerülheti, hogy csalók és trükkös tolvajok áldozatává váljon! 

 
 

SOMOGY MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG

Bűnmegelőzési Osztály

 

7400 Kaposvár, Szent Imre u. 14/c. Pf.:121

TEL:82/502-700-2732, FAX:82/502-700-2772

E-mail:bunmeg@somogy.police.hu